
Het fiscaal voordeel van het VAPZ
De premies van het VAPZ kan je jaarlijks aftrekken van je belastbaar inkomen (als beroepskosten). Het bedrag van de aftrekbare premies is beperkt tot 8,17% van jouw geherwaardeerd beroepsinkomen van 3 jaar geleden (waarop ook je voorlopige sociale bijdrage wordt berekend) met een absoluut maximum van 3.127 euro (bedrag 2017). Omdat je belastbare basis daalt, vermindert daarenboven ook de grondslag voor de berekening van je sociale bijdragen. Door die combinatie kan je een flink percentage (dat in bepaalde gevallen kan oplopen tot meer dan 70%) van jouw spaarinspanning recupereren via de belastingen.
Het sociaal VAPZ: nog meer premie fiscaal aftrekbaar
Je kan ook kiezen voor het sociaal VAPZ. Via deze formule kan je een hogere premie van je belastingen aftrekken dan bij het gewone VAPZ, namelijk tot 9,40% in plaats van 8,17% van je beroepsinkomen met een absoluut maximum van 3.598 (bedrag voor het jaar 2017). Om hiervan te kunnen genieten moet wel minstens 10% van de premie gespendeerd worden aan de financiering van zogenaamde solidariteitsprestaties.
Deze solidariteitsprestaties kunnen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar, maar omvatten doorgaans bijkomende regelingen in geval van arbeidsongeschiktheid en overlijden. Ook dekkingen bij faillissement, ernstige ziekte, afhankelijkheid, … kunnen worden aangeboden.
Een VAPZ, ook voor zelfstandigen zonder vennootschap
Om meer te weten over de mogelijkheden die het VAPZ biedt, kan je terecht bij jouw makelaar, verzekeringsonderneming of financiële adviseur.
Andere formules om als zelfstandige een aanvullend pensioen op te bouwen
- De Riziv-overeenkomst voor (para)medische beroepen
- De Individuele Pensioentoezegging. (IPT)
- De Groepsverzekering voor Zelfstandigen.